روز چهارشنبه مقامات نظامی و دیپلماتیک آمریکا در «کمیته نیروهای مسلح سنا»، در خصوص خط مشی این آمریکا در مورد ایران و برنامه هستهای تهران توضیح دادند.
به گزارش خبرآنلاین «ویلیام برنز» معاون وزارت خارجه آمریکا، «جیمز کارترایت» معاون ستاد مشترک ارتش آمریکا، «رونالد برگس» رئیس آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا و «میشل فلورنوی» معاون وزارت دفاع آمریکا در این جلسه به سوالات پاسخ دادند.
? «رونالد برگس» رییس آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا
یک مقام ارشد پنتاگون در کنگره اعلام کرد که ایران میتواند اورانیوم با غنای بالا برای یک بمب هستهای را طی یک سال تولید کند، اما احتمالا برای سوار کردن، آزمایش و استقرار یک جنگافزار اتمی، 3 تا 5 سال زمان نیاز دارد.
به گزارش خبرآنلاین به نقل از رویترز، ژنرال «رونالد برگس» رییس آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا، گفت اطلاعات موجود، خبر از آن دارد که سانتریفیوژها در تأسیسات غنیسازی ایران در نطنز اورانیوم با غنای کم تولید میکنند و هنوز برای تولید اورانیوم با غنای بالای که مورد نیاز تسلیحات هستهای است، بکار گرفته نشدهاند.
از او سوال شد اگر رهبران ایران تصمیم بگیرند بمب تولید کنند، چقدر طول میکشد که این کشور اورانیوم با غنای بالا برای یک بمب هستهای تولید کند.
برگس به «کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا» گفت بر اساس اطلاعات موجود «یک سال».
آسوشییتدپرس به نقل از برگس نوشت ایران می تواند به صورت موقت دسترسی به تنگه استراتژیک هرمز را محدود کند، همپیمانان منطقهای ما را که در تیررس موشکهایشان هستند و نیز نیروهای آمریکایی حاضر در منطقه را تهدید کند.
برگس مدعی شد ایران به این جمعبندی رسیده که مزایای بکارگیری گروههای تروریستی به عنوان نماینده، بیشتر از هزینههاست. او افزود ایران برای حفاظت از زیرساختهای هستهایاش نسبت به هر گونه حمله احتمالی، در عمق کار کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه برگس گفت ایران وضعیت نظامی عمدتا دفاعی دارد و «بعید است عمدا جنگی را آغاز کند یا حمله پیشدستانه انجام دهد».
? «جیمز کارترایت» معاون ستاد مشترک ارتش آمریکا
«جیمز کارترایت» معاون ستاد مشترک ارتش آمریکا اظهارات برگس را تأیید کرد؛ «آنها اکنون اورانیوم کم غنی شده کافی دارند، اگر ایرانیها آن را بیشتر عمل آورده و غنیکنند، یک ساله...آنها مواد کافی برای یک جنگافزار خواهند داشت».
کارترایت افزود تجربه میگوید حرکت از اورانیوم کافی و غنای بالا به «تسلیحات قابل پرتاب و استفاده»، «مدت 3 تا 5 سال به طول خواهد انجامید».
کارترایت گفت بکارگیری اقدام نظامی بر ضد ایران احتمالا توسعه هستهای ایران را به تأخیر خواهد انداخت، اما بعید است در توقف برنامه آن تعیین کننده باشد.
? «میشل فلورنوی» معاون وزارت دفاع آمریکا
«میشل فلورنوی» معاون وزارت دفاع آمریکا گفت اوباما مشخص کرده که «همه گزینهها برای توقف برنامه هستهای ایران روی میز است».
او گفت «ما طراحی برای هر پیشامد و نیز تأمین طیف گستردهای از گزینههای نظامی ضروری را به عنوان مسوولیت وزارت دفاع میبینیم».
فلورنوی افزود «اما ... گزینههای نظامی ترجیحی ندارند و ما همچنان بر این باوریم که موثرترین رویکرد در این مقطع از زمان، ترکیبی از دیپلماسی و فشار است».
آسوشییتدپرس به نقل از فلورنوی نوشت «اوباما در مورد ایران گفت که هیچ گزینهای را از روی میز بر نمیدارد» و افزود «اکنون، آن حرف برای من بدین معناست که گزینههای نظامی روی میز باقیمانده است».
فلورنوی گفت دولت اوباما به این جمعبندی نرسیده که ایران هستهای اجتنابناپذیر است و پتانسیل تولید و بکارگیری چنین تسلیحاتی را به عنوان اولویت تهدید امنیت ملی در نظر میگیرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه این مقامات آمریکایی میگویند ایران احتمالا روی مسیرهای جداگانهای برای تولید تسلیحات هستهای و فناوری موشکی برای انتقال آن اقدام میکند. همین مسأله تعیین فاصله ایران با زرداخانه هستهای را دشوار میسازد.
فلورنوی در این زمینه گفت «در این پازل قطعات بسیاری هست. تصور میکنم همیشه یک پرسش درباره آنچه نمیدانید وجود دارد».
? «ویلیام برنز» معاون وزیر خارجه آمریکا
به گزارش آسوشییتدپرس «ویلیام برنز» معاون وزیر خارجه آمریکا نیز در کمیته سنا حضور یافته و پیشبینی کرد قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ظرف چند هفته نمایان خواهد شد.
او افزود ایالات متحده نسبت به سایر اعضا، خواهان تنبیههای تندتری است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه برنز گفت «ما بسیار بسیار شدید درحال فعالیت هستیم».
از برنز سوال شد آیا مسکو و پکن موافقت خواهند کرد که واردات بنزین و سایر محصولات نفتی به ایران متوقف شود، او پاسخ داد «دستیابی به چنین موردی بسیار دشوار خواهد بود».
ترجمه: رضا دانشمندی